KAV Lovania zu Löwen

Der Geist lebt in uns allen

WAT WE DOEN

Traditie kan ook modern zijn!

Onze activiteiten zijn gespreid over het heel academiejaar. Elke woensdag ontmoeten onze actieve leden elkaar op de Stammtisch op onze Bude in de Diestsestraat, die als uitvalsbasis dient. Soms is er een cantus (Kneipe), soms een kaartavond, dan weer een rolling, wijnproeverij of een film-of sportactiviteit. Regelmatig komen de oud-leden naar activiteiten van de actieve leden, meestal in Leuven maar soms ook in Duitsland. Aan zulke samenkomsten proberen we steeds een voordracht over de meest uiteenlopende onderwerpen te koppelen. Een paar keer per jaar gaat (een deel van) de actieve leden op reis naar bevriende verenigingen in Duitsland of Oostenrijk. Deze onvergetelijke driedaagse uitstapjes noemen we de ‘Aktivenfahrten’.

Ook een klassieker is het Lovannium. Eén keer per jaar komen we een weekeinde lang samen in Leuven of in een vakantiehuis met enerzijds jonge leden en anderzijds oud-studenten met hun familie om bij te praten en ervaringen uit te wisselen.

 

Verder organiseren we jaarlijks ons Stiftungsfest en geven we een eigen tijdschrift uit.

 
 

De katholieke academische vereniging Lovania is een studentenvereniging of sociëteit aan de Katholieke Universiteit te Leuven. Ze werd op 21 januari 1896 opgericht naar het voorbeeld van Duitse studentencorporaties. Ons bestaan danken we aan een voordracht over het Duitse studentenleven door de priester en professor Armand Thiéry. Hij was tijdens zijn studies te Bonn lid geweest van de Katholische Deutsche Studentenverbindung Bavaria. Zijn enthousiasme leidde er toe dat enkele studenten nog dezelfde dag besloten om zo’n studentenvereniging in Leuven op te richten. Gedurende bijna twintig jaar was onze sociëteit één van de beste adressen in Leuven en veel van onze leden zouden later naam en faam maken in de politiek, het bedrijfswereld en de culturele sector. De Eerste Wereldoorlog betekende meteen het einde van onze sociëteit en een poging om ze opnieuw op te richten in de jaren twintig doofde al snel terug uit. Een tweede poging in 1996, met de steun van het laatste overlevend lid, Dr. Mon de Goeyse, bleek wel duurzaam.

 

We mogen dan wel uniek zijn in Vlaanderen, maar we behoren tot een koepel van meer dan 100 gelijkaardigen verenigingen, het Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen (www.cartellverband.de) In het bijzonder onderhouden we contacten met de corporaties Winfridia (Breslau) zu Münster en Franconia zu Aachen.

We onderscheiden ons van de Vlaamse studentenverenigingen door onze tradities en onze principes, ons mission statement zo men wil. Die principes zijn religio, scientia en amicitia.

K

A

V