KAV Lovania zu Löwen

Der Geist lebt in uns allen
  • Facebook - White Circle

WAT WE DOEN

Traditie kan ook modern zijn!

Onze activiteiten zijn gespreid over het heel academiejaar. Elke woensdag ontmoeten onze actieve leden elkaar op de Stammtisch op onze Bude in de Diestsestraat, die als uitvalsbasis dient. Soms is er een cantus (Kneipe), soms een kaartavond, dan weer een rolling, wijnproeverij of een film-of sportactiviteit. Regelmatig komen de oud-leden naar activiteiten van de actieve leden, meestal in Leuven maar soms ook in Duitsland. Aan zulke samenkomsten proberen we steeds een voordracht over de meest uiteenlopende onderwerpen te koppelen. Een paar keer per jaar gaat (een deel van) de actieve leden op reis naar bevriende verenigingen in Duitsland of Oostenrijk. Deze onvergetelijke driedaagse uitstapjes noemen we de ‘Aktivenfahrten’.

Ook een klassieker is het Lovannium. Eén keer per jaar komen we een weekeinde lang samen in Leuven of in een vakantiehuis met enerzijds jonge leden en anderzijds oud-studenten met hun familie om bij te praten en ervaringen uit te wisselen.

 

Verder organiseren we jaarlijks ons Stiftungsfest en geven we een eigen tijdschrift uit.

IMG_5345
Kneipe/Kommers
20151020_153758
IMG_5559
13396848_10154894389149112_2028326883_o
IMG_5745
 
 

OVER ONS

De katholieke academische vereniging Lovania is een studentenvereniging of sociëteit aan de Katholieke Universiteit te Leuven. Ze werd op 21 januari 1896 opgericht naar het voorbeeld van Duitse studentencorporaties. Ons bestaan danken we aan een voordracht over het Duitse studentenleven door de priester en professor Armand Thiéry. Hij was tijdens zijn studies te Bonn lid geweest van de Katholische Deutsche Studentenverbindung Bavaria. Zijn enthousiasme leidde er toe dat enkele studenten nog dezelfde dag besloten om zo’n studentenvereniging in Leuven op te richten. Gedurende bijna twintig jaar was onze sociëteit één van de beste adressen in Leuven en veel van onze leden zouden later naam en faam maken in de politiek, het bedrijfswereld en de culturele sector. De Eerste Wereldoorlog betekende meteen het einde van onze sociëteit en een poging om ze opnieuw op te richten in de jaren twintig doofde al snel terug uit. Een tweede poging in 1996, met de steun van het laatste overlevend lid, Dr. Mon de Goeyse, bleek wel duurzaam.

 

We mogen dan wel uniek zijn in Vlaanderen, maar we behoren tot een koepel van meer dan 100 gelijkaardigen verenigingen, het Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen (www.cartellverband.de) In het bijzonder onderhouden we contacten met de corporaties Winfridia (Breslau) zu Münster en Franconia zu Aachen.

We onderscheiden ons van de Vlaamse studentenverenigingen door onze tradities en onze principes, ons mission statement zo men wil. Die principes zijn religio, scientia en amicitia.

K

RELIGIO

In tegenstelling tot de huidige tijdsgeest, durven we bewust naar buiten treden als overtuigde katholieken, trouw aan Rome en zonder complexen. Omdat ons geloof ons bindt, zijn we we als sociëteit niet gebonden aan een nationaliteit. Onder onze leden tellen we Ieren, Polen, Amerikanen, Nederlanders, Oostenrijkers, Zwitsers, Vlamingen en Duitsers.

A

SCIENTIA

Van onze leden verwachten we dat ze overeenkomstig onze wapenspreuk ‘semper excelsius’ uitblinken in hun studies en later in hun vakgebied. Onze oud-leden zijn terug te vinden op hoge posities binnen de academische wereld, de bedrijfswereld, de politiek en de kerk.

V

AMICITIA

In overeenstemming met onze geschiedenis houden we de traditionele regels van de ‘alte deutsche Burschenherrlichkeit’ in ere en dit al sinds meer dan 110 jaar met een typische Vlaamse inslag. Onze vriendschap is voor het leven: lid wordt men en blijft men - tot de dood ons scheidt. Ons jongste lid is net 18 geworden, het oudste lid nadert de 90. De vriendschap over de generaties en nationaliteiten heen wordt mogelijk gemaakt door onze oudleden-organisatie, die uniek is in Vlaanderen. 

 

LID WORDEN

Je voelt er wel wat voor om lid te worden van onze sociëteit? Maar wat verwachten we dan van jou en wat staat jou te wachten?

Wanneer je lid wilt worden, moet je je herkennen in ons profiel. Dat betekent concreet dat je studeert aan een universiteit of hogeschool, dat je een heel deel van je vrije tijd wil investeren in onze sociëteit en open staat voor nieuwe vriendschappen. Bovendien verwachten we dat je katholiek bent en  dat je je achter onze waarden en tradities schaart. Tenslotte willen we dat je moeite doet om Duits te leren omdat we van oorsprong een Duitstalige sociëteit zijn.

 

En wat kan jij van ons verwachten? Wel, je krijgt een hoop nieuwe vrienden, een bijzonder mooie studentikoze traditie, veel plezante activiteiten, wetenschappelijke vorming en een netwerk van meer dan 100 directe leden van de sociëteit en nog eens 30000 academici in de overkoepelende organisatie, het Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen. Verder staan onze oud-leden je altijd met raad en daad bij, tijdens en na je studie.

En de doop? Wel, wij respecteren onze leden en doen niet aan studentendopen. Na een proefperiode van zes tot 18 maanden legt ieder nieuw lid of  ‘schacht’ een schriftelijk en mondeling examen af, waarin hij zijn kennis over onze tradities en gewoontes bewijst. Dat is al. Geen gesmos dus met levensmiddelen of alcoholmisbruik.

En je ouders kunnen op beide oren slapen: onze leden komen altijd zonder kleerscheuren door hun examens. Meer nog van, vele doctoreren na hun masterdiploma nog.

Zijn we elitair? Misschien wel, maar we zijn geen snobs. Geld, achtergrond of nationaliteit spelen bij ons geen rol. Het gaat om je persoonlijkheid en je ideeën.

 

Wil je eens langskomen? Stuur dan gewoon een mailtje aan info@kav-lovania.be en dan spreken we eens af bij een glas bier in Leuven. 

 

CONTACT

Bent u geïnteresseerd, neem dan gerust contact op met ons. 

info@kav-lovania.org

ACTIEVENPRAESIDIUM (ZS 2018):

Senior: leidt de vereniging

​Fuxmajor: verantwoordelijk voor de nieuwe leden (Füchse)

Schriftwart: beheert de post

Kassenwart: verantwoordelijk voor de financiën

Naast het actief bestuur is er ook nog een oud-ledenbestuur van oud-studenten (Alte Herrn).

Bericht ontvangen!